VI FORUM SENIORA „Dziennika Polskiego” – Marcin Banasik

Ponad 500 nestorów wzięło udział w VI edycji Forum Seniora zorganizowanej przez redakcję „Dziennika Polskiego”. Tym razem emeryci, którzy pojawili się na dedykowanym im spotkaniu w Auditorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego, mogli dowiedzieć się, co zrobić, żeby w jesieni życia zachować jak najwięcej wiosennej kondycji ciała i ducha. Senioralną konferencję otworzyli redaktor naczelny Dziennika Polskiego” Jerzy Sułowski oraz prorektor Uniwersytetu Jagiellońskiego ds. rozwoju prof. dr hab. Dorota Malec. Prof. Jan Tadeusz Duda, przewodniczący małopolskiego sejmiku przypomniał, jakie działania podejmuje Urząd Marszałkowski z myślą o seniorach. Marta Pawłowska, zastępca dyrektora Biura Profilaktyki Zdrowotnej NFZ, w swoim wystąpieniu przekonywała seniorów, że cukier – wbrew utartemu hasłu – wcale nie krzepi. – Cukier jest zdrowy jedynie dla firm, które go produkują. Dla człowieka pod każdą postacią jest szkodliwy – zapewniała ekspertka. Z kolei prof. dr hab. med. Tomasz Grodzicki, kierownik Oddziału Klinicznego Chorób Wewnętrznych Szpitala Uniwersyteckiego, zwrócił uwagę na to, że pozytywne starzenie się jest możliwe, kiedy człowiek mimo podeszłego wieku wciąż rozwija swoje pasje.
W swoim wystąpieniu zachęcał on nestorów do aktywności fizycznej, która pomaga w walce z zespołem słabości i regularnych szczepień. – Jest to o tyle ważne, że w pewnym wieku nawet prosta infekcja może być śmiertelnie groźna – ostrzegał specjalista ze Szpitala Uniwersyteckiego. Dr n. med. Małgorzata Woś, kierownik Oddziału Okulistycznego Szpitala Specjalistycznego im. S. Żeromskiego w Krakowie, zapewniała, że leczenie uciążliwej zaćmy jest bezpiecznym i bezbolesnym zabiegiem. – Trwa 10-15 minut. Kolejny prelegent z Oddziału Klinicznego Urologii i Urologii Onkologicznej Szpitala Uniwersyteckiego przekonywał zebranych, że urolog to najlepszy przyjaciel kobiety i mężczyzny.- W pewnym wieku każdy z nas powinien bardziej zaprzyjaźnić się z lekarzami tej specjalizacji. – przekonywał dr n. med. Tomasz Wiatr. Na koniec VI Forum wykład poprowadziła Maria Przybo­rowska-Sapek z Ośrodka Dietetyki Szpitala Uniwersyteckiego. Specjalistka przekonywała, że na talerzu nestorów powinny lądować produkty zawierające mniej tłuszczu zwierzęcego i więcej wszelkiego rodzaju warzyw.  Na przykład warzywa białe, takie jak czosnek, pietruszka czy cebula mają właściwości antywirusowe i antyzapalne. Z kolei warzywa zielone wzmacniają odporność – mówiła Maria Przyborowska-Sapek.

DZIĘKUJEMY ORGANIZATOROM ZA  WSPANIALE ZORGANIZOWANĄ KONFERENCJĘ.

Kategorie: Aktualności