To interesujący wykład- prezentacja jaki wygłosiła nam dr Danuta Pająk.
Jak wynika z przeprowadzanych badań Polacy bardzo często nie wiedzą, co jedzą, aż prawie 80% nie czyta etykiet, wybiera ofertę najtańszą, często reklamowaną, ładnie oznakowaną, czy też marketingowo wyeksponowaną Jednocześnie pokutuje przekonanie o „faszerowaniu” produktów spożywczych sztucznymi, szkodliwymi konserwantami i substancjami. Technolodzy żywności zaprzeczają tym teoriom.
Unia Europejska ma najlepszy system bezpieczeństwa żywności na świecie
W produktach sprzedawanych na terenie Unii Europejskiej nic nie znajduje się przypadkowo. Wszystko co znajduje się w produkcie musi być zatwierdzone przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności.
Prowadząca wykład Pani doktor w przejrzysty i zrozumiały sposób omówiła co winno znaleźć się na etykiecie produktu i na co zwracać uwagę podczas zakupów.
Pani doktor nagradzała drobnymi upominkami związanymi ze zdrowym żywieniem osoby najbardziej zaangażowane w tematykę wykładu.
Dzięki takim praktycznym wykładom nasi słuchacze uniwersytetu mogą wpływać na poprawę swojego stanu zdrowia – bo zdrowa żywność, to zdrowy senior i jego rodzina.
Pięknie dziękujemy Pani Danucie i już zapraszamy na kolejny wykład.